Övernaturliga tv-serierÖvernaturliga tv-serier

Bästa komediseriernaBästa komediserierna

Criminal Minds

Criminal Minds är en utmärkt tv-serie för dig som älskar kriminaldrama. Serien skapades av Jeff Davis och det första avsnittet hade premiär år 2005, det sista i början av 2020. Criminal Minds består av 15 säsonger. Serien handlar om ett gäng FBI-agenter som jobbar på en unik avdelning, beteendeanalysenheten. De har i uppgift att jaga mördare runt hela USA och till skillnad från andra kriminalserier handlar avsnitten mest om vem brottslingen är och hur de listar ut det. Du får följa FBI-gruppen i hur de använder sig av beteendeanalys helt enkelt. Samtidigt som varje avsnitt handlar om olika brottslingar får du även följa med lite i huvudpersonernas liv.

Huvudkaraktärerna

Dr. Spencer Reid spelas av Matthew Gray Gubler och han är en av huvudkaraktärerna som varit med i alla 15 säsonger. Dr. Reid med en IQ på 187 är geniet i gruppen. Han gick ur High Scholl när han var endast 12 år, har flera doktorat och kan läsa 20 000 ord på en minut. Men har han en del problem med de sociala situationerna.

Penelope Garcia som spelas av Kirsten Vangsness, är den andra huvudkaraktären som varit med i alla säsonger. Garcia är gruppens tekniska analytiker och hjälper gruppen från kontoret i Quantico. Hon kan alltid hjälpa till om något har med datorer att göra: hon är nämligen en väldigt skicklig hacker som blev rekryterad till FBI.

Jennifer ”JJ” Jareau spelas av A.J. Cook och hon har varit med i nästan alla avsnitt i serien, förutom under säsong 6. JJ började som gruppens kommunikationsansvarig men utbildade sig till profilerare i säsong 7. Som kommunikationsansvarig hade hon som uppgift att välja vilka fall gruppen skulle utreda samt prata med pressen.

Aaron Hotchner spelas av Thomas Gibson och han får du följa i de 12 första säsongerna. Innan Hotchner, eller Hotch som han kallas, blev chef för BAU-enheten jobbade han som åklagare i Seattle. Hans försök att balansera sitt familjeliv med jobbet är ett tema som återkommer en hel del i serien.

David Rossi spelas av Joe Mantegna och är med i säsong 3-15. Rossi är en av karaktärerna som startade BAU-enheten. Han pensionerade sig dock ett antal år innan den första säsongen av serien sändes i sin helhet. I säsong 3 kommer han tillbaka till gruppen för att lösa ett mord som plågat honom i över 20 år.

Emely Prentiss spelas av Paget Brewster och är med i säsongerna 2-7 och 12-15. Prentiss ersatte karaktären Elle Greenaway i säsong 2. Hon pratar flera språk och allteftersom serien fortsätter får man veta mer om vad hennes bakgrund egentligen är.

Derek Morgan spelas av Shemar Moore och han är med i de första 11 säsongerna samt enstaka avsnitt i säsong 12 och 13. Morgan driver bland annat en självförsvarskurs, han har svart bälte i Judo samt specialiserar sig på tvångsmässiga brott.

Veronica Mars

Veronica Mars är en amerikansk tv-serie som hade premiär år 2006 i Sverige. Serien handlar om Veronica Mars, en 17-årig tjej, som vid sidan av sin skolgång försöker hjälpa sin pappa med att lösa mordet på veronicas bästa vän. Serien fortsätter med att Mars hjälper sina skolkamrater med små mysterier och när allt lugnat ner sig bestämmer hon sig för att fokusera på skolan. Men det tar inte lång tid innan hon blir anlitad av skolkamrater till att lösa andra mysterium.

Serien hade endast 3 säsonger, det pratas dock om att en säsong 4 har skapats med ett antal avsnitt på streamingtjänsten Hulu. År 2013 startade Rob Thomas, seriens skapare, och Kristen Bell, som spelar Veronica Mars, en Kickstarter för att samla in pengar till att spela in en film med samma namn och tema. De lyckades samla in ett par miljoner kronor och redan år 2014 hade långfilmen Veronica Mars, premiär.

Filmen Veronica Mars

Filmen om Veronica Mars hade som sagt premiär år 2014 efter att skaparen av serien och Kristen Bell, innehavaren av huvudrollen, samlade in tillräckligt med pengar. Filmen utspelar sig cirka nio år efter seriens slut och Mars har flyttat till New York. Hon hade haft nog av sin hemort Neptune och bestämde sig för att flytta så långt därifrån som möjligt. Men när Logan Echolls, Veronikas före detta pojkvän, anklagas för ett mord tvingas hon återvända till hemstaden igen. Där får hon ännu en gång försöka hjälpa till att lösa ett mysterium.

Kort om Kristen Bell

Kristen Bell är en amerikansk skådespelare från Detroit som började sin karriär redan på 1990-talet. Karriären tog dock verkligen fart först efter att hon fick huvudrollen som Veronica Mars i serien med samma namn. Sedan dess har hon deltagit i en rad olika projekt och filmer, hon har lånat sin röst till Assassin’s Creed, samt varit med i den animerade filmen Frost eller Frozen som den är mer känd som. Ett unikt projekt som inte alla känner till är att Kristen Bell var rösten i serien Gossip Girl, hon som alltid pratade i avsnitten och avslutade med frasen ”XOXO, Gossip Girl”.

Kristen Bell började ett förhållande med Dex Shepard år 2007, och paret har sedan dess förlovat sig, gift sig, samt har barn tillsammans.

Scorpion

Scorpion är en unik och intressant tv-serie som handlar om ett gäng genier. Serien är svagt baserad på Walter O’Brien, en verklig person med väldigt högt IQ. Serien som skapades av Nick Santora hade premiär år 2014 och visades i 4 säsonger. Serien fick till en början väldigt blandade recensioner, vissa älskade den medan andra kände att det var inget för dem. Serien finns tillgänglig på Netflix ifall du skulle vara intresserad.

Scorpion handlar som sagt om en grupp med genier, en ”vanlig” kvinna som har en väldigt intelligent son samt en agent från Homeland Security. Serien börjar med att Cabe Gallo, agenten, rekryterar teamet av genier till att försöka lösa ett problem som uppstått med lufttrafiken. De måste alla lägga samman den kunskap de har för att flygplanen ska kunna landa säkert. De samlas på ett café där Paige Dineen, mamman till geniet, jobbar. Det leder sedan till att hon hjälper gruppen med att lösa problemet. Walter beslutar sig sedan för att be henne om att vara en del av gruppen. Han vill att Paige ska hjälpa gruppen hantera sociala situationer vilket de har väldigt svårt för. Han erbjuder i sin tur att hjälpa henne förstå sin son bättre.

Trots att själva handlingen i serien kan låta relativt komplicerad är den väldigt spännande. Genierna har i varje avsnitt ett problem framför sig som de måste lösa, vilket de gör på väldigt unika sätt och genom att använda sig av alla sina kunskaper. I huvudrollerna får du bland annat möta Katharine McPhee, Elyes Gabel, Eddie Kaye Thomas, Jadyn Wong, Robert Patrick, Ari Stidham, Riley B. Smith samt en hel del blandade karaktärer som dyker upp då och då.

Supernatural

Supernatural är en väldigt populär tv-serie som hade premiär 2005. Den består av 15 säsonger och över 320 avsnitt. Serien handlar om två bröder, Sam och Dean Winchester, som gör sitt yttersta att skydda världen mot alla möjliga monster och onda karaktärer.

Efter att de förlorade sin mamma i en eldsvåda bestämde sig Sam och Deans pappa för att lista ut vad som egentligen hände. Han började träna sina söner till att kämpa mot alla onda varelser. Efter ett antal år har Sam fått nog och bestämmer sig för att börja college istället. Han slutade i stort sett hålla kontakten med sin pappa och bror som inte ville att han skulle lämna dem.

En dag dyker Dean upp i Sams hem och ber om hjälp, deras pappa hade nämligen försvunnit. Serien fortsätter med Sam och Dean, monster av alla möjliga slag och att svar på frågor de inte visste hade börjar dyka upp. Detta är en riktigt spännande och underhållande serie som har fått bra betyg från de flesta.

I Expressen kan du läsa mer om serien och vad den handlar om. Den finns dessutom tillgänglig att titta på på streamingtjänster.

The Vampire Diaries

The Vampire Diaries är en väldigt populär tv-serie som handlar om vampyrer och andra övernaturliga karaktärer. Serien hade premiär år 2009 och visades under 8 säsonger, det har även skapats spin-offs av serien där du får en chans att följa karaktärerna efter att de lämnat The Vampire Diaries.

The Vampire Diaries handlar om tonåringen Elena Gilbert från en liten stad i USA, Mystic Falls. Hon förlorade sina föräldrar i en bilolycka där hon var den enda som överlevde. När hon börjar skolan igen efter sommaren träffar hon den nya killen Stefan Salvatore. Det leder till en hel del mysterium och saker Elena inte riktigt är beredd på. Stefan är nämligen inte en vanlig kille, vilket hon snart upptäcker. Hon får även träffa Stefans bror Damon som till en början inte är den snällaste personen.

Under seriens gång kommer du får följa tonåringars utveckling och hur de överlever i en värld som är full med övernaturliga karaktärer. Det är nämligen inte bara vampyrer som gäller, allteftersom kommer fler unika personer att introduceras, som varulvar, häxor och mer. Gillar du vampyrer och letar efter en serie som inte är allt för komplicerad men ändå

spännande kan denna vara exakt vad du letar efter.

The Office

Den amerikanska tv-serien The Office skapades efter den brittiska originalserien med samma namn. Det här är en väldigt unik tv-serie som har spelats in i en dokumentär-form och består av 9 säsonger. Kort förklarat handlar serien om vad som händer och sker på ett pappersföretag i staden Scranton. Serien innehåller flera pinsamma ögonblick och har rätt skruvad humor. Dock har den vunnit tittare i flera länder och serien har bland annat tilldelas Emmy Awards.

Huvudkaraktärerna

Michael Scott spelas av Steve Carell. Scott är chef på Dunder Mifflins-kontoret i Scranton, USA, vilket är pappersföretaget där serien utspelas. Han är dock mer intresserad av att underhålla alla anställda plus sig själv än att sälja papper. Det leder till pinsamma situationer och han ställer ofta till det en hel del för sig själv.

Dwight Schrute spelas av Rainn Wilson. Schrute är assistent till Scott och ser verkligen upp till honom. Han försöker skapa en nära relation till sin chef. Scott anser att Schrute ofta är lite påfrestande men har fortfarande nytta av honom. I övrigt är Schrute även en försäljare på kontoret samt har sin egna nemesis i Jim Halpert.

Jim Halpert spelas av John Krasinski. Halpert jobbar som försäljare på pappersföretaget men spenderar ofta dagarna med att prata med Pan, receptionisten som han har förälskat sig i eller genom att driva med skrivbordsgrannen Schrute. På grund av sina känslor för Pan flyttar Halpert och börjar jobba på ett annat kontor, men han återvänder igen till Kontoret i Scranton relativt snabbt.

Modern Family

Den amerikanska tv-serien Modern Family skapades av Steven Levitan och Christopher Lloyd. Serien hade premiär i USA år 2009 och kom till Sverige år 2010. Sammanlagt består Modern Family av 11 säsonger med 250 avsnitt. Den sista säsongen visades år 2020.

Enkelt förklarat handlar den här serien om en komplicerad familj eller snarare om en pappa som försöker relatera till sina vuxna barn, vilket leder till en hel del humoristiska situationer. Den stora familjen består av väldigt blandade personligheter vilket gör det hela mer intressant. Alla personer har sin egen roll i serien vilket ger serien ett stort plus. Det finns nämligen många tv-serier där vissa karaktärer inte tillför någonting speciellt. Som tur är, är det inte så i denna.

I huvudrollerna får du bland annat möta Ed O’Neill, Sofia Vergara, Julie Bowen, Jesse Tyler Ferguson och Eric Stonestreet. Sedan premiären av serien har den tagit hem en rad med vinster, som Primetime Emmy Award och Kids’ Choice Awards, Golden Globes och mer, både till enskilda skådespelare och till serien som helhet. Modern Family har dessutom har flertals gånger utsetts till en av de bästa komediserierna. Skulle du vara intresserad av att titta på den finns den tillgänglig på Netflix.

Du som har några frågor om innehållet på vår hemsida är välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret.

veronicamars.se – Tips på populära tv-serierveronicamars.se – Tips på populära tv-serier