Det är inget i livet som är gratis, inte heller att producera TV serier. Som TV tittare tänker man antagligen inte så mycket just på de där kostnaderna. Man gillar en serie, eller så gillar man den inte. Men att producera en bra TV serie kan faktiskt kosta en hel del pengar.

Elkostnaderna kan skena iväg

När man spelar in en film eller TV serie är det mycket elektronik som ska användas. Datorer, kameror, rekvisita, lampor och mycket annat kräver el. Det leder också till att bara elkostnaderna för produktionen kan skena iväg ordentligt. Genom att jämföra elbolag kan man sänka kostnaderna en del. Det lönar sig att jämföra både fasta och rörliga kostnader.

Resor kostar

Både skådespelare och annan utrustning behöver fraktas långväga vid många TV serieproduktioner. Det kostar en hel del, även om man i regel försöker samfrakta och samåka. I många fall kan skådespelare och statister även åka kollektivt om möjlighet finns. Men hur som räknar man som producent i regel med att bara resorna kommer att gå på flera tusen kronor. Om delar av TV serien ska spelas in utomlands eller i flera olika klimat blir det än dyrare då resorna blir längre.

Att hyra in personal

Om man behöver hyra in personal och statister kostar även deras löner pengar. Statister får i regel några hundra kronor i timmen, medan en känd skådespelare kan kosta närmare hundra tusen kronor att anlita för några få avsnitt. En TV serie utan personal blir i regel inte speciellt bra. Redan i början när man planerar inspelning och manus brukar det finnas önskemål kring hur många och vilka personer som ska medverka i TV serien, och därefter beräknar man kostnaderna. Dessutom ska man räkna med att det kostar att ljussätta, redigera och mycket annat.

Vad kostar rekvisita?

När man räknar på vad ett program kostar måste man också tänka på vad rekvisitan kostar. Bilar, kläder, möbler och en hel del annat ska köpas in, lånas eller hyras och det kostar pengar. Hur mycket kan variera stort. Man kanske också behöver hyra in en bostad eller ett hus för att filma vissa scener och det kan bli ganska dyrt.

Andra kostnader

Det finns också andra kostnader man behöver ha koll på. Avgifter för musik, kamerautrustning och allt omkring inspelningen kan gå på mer än vad man räknar med från början.