Det finns många olika TV-serier som handlar om allt möjligt. Ett ämne är elektricitet och den serien heter ”Nedsläckt Sverige”. Serien visar på landets sårbarhet om vi inte skulle ha haft elektricitet. Hur skulle vi leva om landet var helt strömlöst? Scenariot är helt enkelt detsamma som om Sverige släcks ned helt. Hur lever vi? Och hur skulle vi agera?

Nedsläckt land är egentligen en dokusåpa. Ett visst antal deltagare flyttar in i två olika hus – det ena är ett fint lyxhus och det andra en vanlig allmogestuga. Som du förstår ska de snart inte längre få tillgång till el. De vet inte om vad de kommer att utsättas för men tanken är alltså att de ska få ta del av ett överlevnadsexperiment. Vid den här tidpunkten är det nog många som skulle ge vad som helst för att klicka på jämför ditt elavtal och hitta det första bästa oavsett hur dyrt det än må vara.

Varje säsong innehåller 6 avsnitt och där får man följa deltagarna och se hur väl de samarbetar, hur de tänker ut olika lösningar och hur de mår rent psykiskt och fysiskt efter en tid.

Så börjar det

Serien börjar på så sätt att deltagarna nyss kommit in i huset och har handlat mat. Maten är precis nylagad och strömmen går. Ingen är förberedd. Saken är också den att många har inhandlat produkter som enbart kräver el för att tillagas. Du kan själv förstå problematiken. När avsnitten sedan följer varandra så handlar allt om hur de ska överleva.

Anledningen till strömavbrottet ska enligt serien och SVT vara på grund av att en solstorm har slagit ut elen i hela landet. Detta sker under två veckors tid. Ett problem som uppstår är att de två grupperna som bor i varsitt hus börjar uppträda negativt mot varandra. Framför allt tycker deltagarna från allmogehuset att folket från den fina villan är ett hot. Sammanhållningen börjar tryta och ilskan börjar uppstå.

MSB:s budskap till svenska folket

Tanken bakom serien var MSB, det vill säga Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, ville ge svenska folket en åthutning och en tankeställare om att krisberedskap är ack så viktigt. Ingen vet vad som skulle kunna ske och då gäller det att vara rejält preppade. Faktum är att MSB står bakom som reklampelare.

Hur skulle du klara dig utan el?

Har du själv sett Nedsläckt land eller har du någon gång lärt dig att hantera kriser? Tyck inte att du är tramsig om du har gjort det för ju mer förberedd du är desto mer kommer du att kunna klara dig om krisen väl är framme. Konserver, ett stormkök, toapapper och en rad verktyg samt tält och olika krisberedskaper är oerhört viktigt att ha tillgängliga. Du måste lära dig hantera dem och veta var de finns direkt om olyckan är framme. Kanske du även måste fly hals över huvud med ett tält i handen och bo ute i skogen. Läs mer på MSB folder om krisberedskap och hur du ska tänka.