Criminal Minds är en utmärkt tv-serie för dig som älskar kriminaldrama. Serien skapades av Jeff Davis och det första avsnittet hade premiär år 2005, det sista i början av 2020. Criminal Minds består av 15 säsonger. Serien handlar om ett gäng FBI-agenter som jobbar på en unik avdelning, beteendeanalysenheten. De har i uppgift att jaga mördare runt hela USA och till skillnad från andra kriminalserier handlar avsnitten mest om vem brottslingen är och hur de listar ut det. Du får följa FBI-gruppen i hur de använder sig av beteendeanalys helt enkelt. Samtidigt som varje avsnitt handlar om olika brottslingar får du även följa med lite i huvudpersonernas liv.

Huvudkaraktärerna

Dr. Spencer Reid spelas av Matthew Gray Gubler och han är en av huvudkaraktärerna som varit med i alla 15 säsonger. Dr. Reid med en IQ på 187 är geniet i gruppen. Han gick ur High Scholl när han var endast 12 år, har flera doktorat och kan läsa 20 000 ord på en minut. Men har han en del problem med de sociala situationerna.

Penelope Garcia som spelas av Kirsten Vangsness, är den andra huvudkaraktären som varit med i alla säsonger. Garcia är gruppens tekniska analytiker och hjälper gruppen från kontoret i Quantico. Hon kan alltid hjälpa till om något har med datorer att göra: hon är nämligen en väldigt skicklig hacker som blev rekryterad till FBI.

Jennifer ”JJ” Jareau spelas av A.J. Cook och hon har varit med i nästan alla avsnitt i serien, förutom under säsong 6. JJ började som gruppens kommunikationsansvarig men utbildade sig till profilerare i säsong 7. Som kommunikationsansvarig hade hon som uppgift att välja vilka fall gruppen skulle utreda samt prata med pressen.

Aaron Hotchner spelas av Thomas Gibson och han får du följa i de 12 första säsongerna. Innan Hotchner, eller Hotch som han kallas, blev chef för BAU-enheten jobbade han som åklagare i Seattle. Hans försök att balansera sitt familjeliv med jobbet är ett tema som återkommer en hel del i serien.

David Rossi spelas av Joe Mantegna och är med i säsong 3-15. Rossi är en av karaktärerna som startade BAU-enheten. Han pensionerade sig dock ett antal år innan den första säsongen av serien sändes i sin helhet. I säsong 3 kommer han tillbaka till gruppen för att lösa ett mord som plågat honom i över 20 år.

Emely Prentiss spelas av Paget Brewster och är med i säsongerna 2-7 och 12-15. Prentiss ersatte karaktären Elle Greenaway i säsong 2. Hon pratar flera språk och allteftersom serien fortsätter får man veta mer om vad hennes bakgrund egentligen är.

Derek Morgan spelas av Shemar Moore och han är med i de första 11 säsongerna samt enstaka avsnitt i säsong 12 och 13. Morgan driver bland annat en självförsvarskurs, han har svart bälte i Judo samt specialiserar sig på tvångsmässiga brott.